середу, липня 21, 2021

КОРОТКЕ ЖИТТЯ ДОВЖИНОЮ У ВІЧНІСТЬ

 21 липня - 115 років з дня народження талановитої української поетеси і патріотки Олени Теліги, чия зірка погасла на кривавому небі війни усього в тридцять чотири роки. Свій останній притулок вона знайшла в Бабиному Яру, залишивши по собі декілька збірок поезій і великий слід в українській історії.

Олена Теліга прожила недовге життя, але залишила по собі пристрасні і глибокі твори, в яких зосередилися основні проблеми української тогочасності. Вона була організатором і головою Спілки українських письменників в окупованому німцями Києві. Лише через півстоліття після її смерті ім'я поетеси виринуто із забуття, коли в лютому 1992 року на місці її загибелі в Бабиному Яру було встановлено пам'ятний хрест, а вулицю, що пролягає поруч, названо ім'ям Олени Теліги.

Зараз в Україні творчість О. Теліги вивчається у навчальних закладах, її іменем названі вулиці, школи, бібліотеки, видавництво при фундації імені О. Ольжича, плідно працює Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги, стали традиційними всеукраїнські літературно-мистецькі конкурси-фестивалі на краще виконання її творів, заснована Міжнародна літературно-мистецька премія імені О. Теліги.

Шановні користувачі нашої книгозбірні, до вашої уваги поетичні і прозові твори талановитої української поетеси, а також матеріали про її життя та діяльність. Щиро запрошуємо насолодитися читанням книжкових видань авторки, які радо чекають на свого читача у нашій бібліотеці.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар