пʼятницю, серпня 14, 2020

"Видатні українці Олег Ольжич і Олена Теліга"

 Цього дня, 21 липня, народилися видатні митці-патріоти: Олена Теліга – українська поетеса, літературний критик, діяч української культури (1906р.) і Олег Ольжич (Олег Кандиба) – український поет, археолог і політичний діяч (1907р.).

І в житті, і в смерті Олега Кандибу- Ольжича і Олену Телігу єднало дуже багато. Може, це і випадковість, що народилися полум’яні борці за волю України в один і той же час - у 1907 році, в липні. Цього року відзначатимемо 105-річницю від дня їх народження.

Обидвох лиха доля закинула на еміграцію, де запізналися вони і здружилися. Та зовсім не є випадковістю, що обоє - поети-борці стали на шлях безкомпромісної боротьби за визволення своєї нації з багатовікового поневолення, як фізичного так і духовного. Цим шляхом вони пройшли чесно й непохитно до кінця. Олена Теліга і Олег Ольжич тісно співпрацювали у культурно-освітній референтурі ОУН.

Трагічно закінчилось життя обох молодих українських патріотів - Олег Ольжич загинув у німецькому концентраційному таборі Заксенгаузен, а Олену Телігу фашисти розстріляли разом з її чоловіком Михайлом у Бабиному Яру. Мужньо і героїчно пройшли вони життєвий шлях, який привів до Пантеону Героїв.

До уваги користувачів нашої книгозбірні тематична поличка

"Видатні українці Олег Ольжич і Олена Теліга"





Немає коментарів:

Дописати коментар