середу, серпня 09, 2017

Делегація Гусятинщини побувала на XVIII Всеукраїнському фестивалі лемківської культури "Дзвони Лемківщини"


     Фестиваль "Дзвони Лемківщини" пройшов 5-6 серпня 2017 року в урочищі Бичова поблизу міста Монастириськ Тернопільської області. Це справжнє свято лемків - представників західної гілки українського народу, які споконвіків мешкали в Карпатах, а в 1944-1946 роках були депортовані з Польщі і розсіяні світом, Україною, в тому числі й  Тернопільщиною. Попри втрату рідної землі лемки тримаються одне одного, бережуть започатковані предками традиції.
    Делегація району, очолювана головою районної державної адміністрації Віталієм Батогом, взяла участь у XVIII  Всеукраїнському фестивалі лемківської культури "Дзвони Лемківщини" в м.Монастириська.
  У складі делегації на свято прибули спеціалісти відділу культури і туризму райдержадміністрації, працівники копичинецьких бібліотек із завідуючими Благутою О.Т. та Турок Г.М., Копичинецького ЦКіД із директором Штокал ГюМю, а також народний аматорський ансамбльлемківської пісні Хоростківського міського будинку культури і дозвілля - художній керівник Галак В.В.







У дерев'яному будиночку бібліотекарі Копичинецької міської бібліотеки для дорослих і працівники Копичинецького центру культури і дозвілля відтворили інтер'єр лемківської хати і лемківське частування за стародавніми рецептами.


Копичинецький міський осередок товариства"Лемківщина"
запропонував до перегляду відвідувачам стенди:
 "Лемківське коріння в українській землі",
 "Перезераме стары фотографії",
"Лемківська світлиця".


Копичинецька міська бібліотека для дітей
також взяла участь в організації експозиції,
зокрема клуб за інтересами "Ми і наші діти"
(створений спільно з міським товариством "Лемківщина")
виставляв кращі малюнки  своїх читачів,
учасників  конкурсу "Читайлик-2017".

Майстер народних ремесел з с.Товстого, гончар Василь Бардачевський проводив майстер-клас з виготовлення гончарних виробів та оформив їх виставку-продаж, орнаментованих в стилі лемківської етнічної культури.



Голова РДА В.С.Батіг з народним
аматорським ансамблем
лемківської пісні Хоростківського
міського будинку культури (керівник В.Галак)




Немає коментарів:

Дописати коментар