четвер, квітня 30, 2015

Січові Стрільці у Копичинцях

Президент України Петро Порошенко підписав указ про заходи з відзначення діяльності українських січових стрільців та 100-річчя їх перемоги на горі Маківка.

Лицарі червоної калини, усусуси, усуси, – так любовно називали український народ Галичини вояків Легіону Українських Січових Стрільців, які завоювали високу ратну славу на полях битв у Першій Світовій війні. Місцем їх першого бойового хрещення стали Карпати, зокрема, гора Маківка. Бій розпочався сто років тому 28 квітня  1915 р. і став майже на 60 днів непереборною твердинею української землі, на шляху російських військ. Та мурами цієї цитаделі були не стрімкі кручі, створені природою, а Українські Січові Стрільці (УСС), виплекані довоєнним січовим, сокільським та пластовим рухом, “Просвітою”.
 

З початком першої світової війни, коли Головною Українською Радою було оголошено про утворення Українських Січових Стрільців, члени раніше існуючих «Січей» масово встали в їх ряди. В числі перших до стрілецьких лав зголосились учні Копичинецької гімназії: Олекса Катамай, Франс Борис, Білан Петро, Бульчак Петро, Опир Павло, Івнків Олекса, Велиток Петро, Паламар Онуфрій, Шпікула Маркіян, Олесь Отава. У спогадах окремих копичинецьких гімназистів (книга «Чортківська округа») є згадка про те, що у стрільці зголосились майже всі хлопці п’ятого класу гімназії.

Згодом стрільцями стали і вчителі  гімназії: доктор Никифор Онищук, професор М.Чайковський, вчителі Лесь Курбас, Омелян Онофер, Володимир Гадзінський. Із Копичинецької «Січі»  добровольцями у січові стрільці пішли: Черниш Івн, Лабанович Петро, брати Петро та Андрій Процишини, Штокал Дем’ян, Марак Володимир, Опир Ілько, Лехкун Данило.

Багато з них пройшли через всі митарства війни, брали участь у боях на горах: Ключ, Маківці, Лисоні, на берегах річок Золота Липа, Стрипа, під Семаківцями, в боях на Великій Україні. Багато з них перенесли поранення, тиф, дехто ворожий полон. Окремі з них стали старшинами, відзначились у боях, були нагороджені військовими відзнаками. Так при головному штабі старшим офіцером призивав Олекса Катамар, стали хорунжими Онуфрій Паламар, Володимир Марак. Високими нагородами нагороджені Данило Лехкун, Володимир Марак, Петро Стадник та інші.

Українські січові стрільці вписали славні сторінки в історію боротьби за нашу державність. За час існування цього товариства, а пізніше легіону лицарів Галичини, вони у важких кровопролитних боях із загарбниками продемонстрували справжні зразки мужності і героїзму, відданості ідеалам соборності України.

Більш детальну інформацію про Січове Стрілецтво в Копичинцях Ви можете отримати завітавши до Копичинецької міської  бібліотеки для дорослих.

В краєзнавчій кімнаті бібліотеки розкрито книжкову поличку "Шляхами звитяги УСС".


Немає коментарів:

Дописати коментар