пʼятницю, січня 30, 2015

«На Аскольдовій могилі - український цвіт»


Крути, 29 січня 1918 року … Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії. Україна вшановує своїх Героїв. Тепер ми щорічно відзначаємо роковини загибелі загону молодих українців під Крутами.

22 січня 1918 р. Центральна Рада Четвертим Універсалом проголосила незалежну Українську Народну Республіку (УНР). І вона повинна була стати суверенною державою. Уряд більшовицької Росії, після відхилення Центральною Радою його ультиматуму, посилає на непокірний Київ війська. З північного сходу рухалися 12-тисячні більшовицькі сили. Проти них український військовий міністр Симон Петлюра мав 15 тисяч вояків. Армія УНР складалася з селянського ополчення, січових стрільців, колишніх військовополонених та декількох сотень київських юнаків, які пішли на фронт прямо від шкільної лави.

27 січня 1918 року з Києва назустріч більшовицьким військам, що наступали на Україну, вирушив добровольний Студентський Курінь. Він складався із студентів університету імені Святого Володимира, а також учнів київських гімназій. Вони майже не мали бойової підготовки.

Курінь одержав завдання допомогти утримати станцію Бахмач. Але прийшло повідомлення що станція Бахмач уже захоплена. Тому загін зупинився на станції Крути. Окопи 300 бійців Студенського куреня тягнулися 3-4 км. На них рухався передовий загін військ Муравйова близько 6 тисяч військових.

Бій кипів цілий день зранку 29 січня й до вечора. Загалом втрати українців під час бою під Крутами становив близько 300 бійців загиблими. Втрати більшовиків під Крутами сягли біля 2 тисяч.

Самовідданий подвиг, який здійснили українські юнаки під Крутами, затримав швидкий просування військ Муравйова. Але дорога до Києва була відкрита. 9 лютого в більшовики увійшли в Київ і вчинили криваву розправу над населенням. Було вбито понад 5 тисяч чоловік. На вулицях розстрілювали всіх, хто розмовляв українською мовою, носив вишиванку і вуса.

27 студентів гімназистів були захоплені в полон. Перед стратою співали гімн “Ще не вмерла Україна”. Після розстрілу більшовики не дозволяли селянам поховати тіла загиблих. Після звільнення території України від більшовиків 19.03.1918 року в Києві відбувся похорон полеглих у бою під Крутами. Загиблих було поховано з військовими почестями на Аскольдовій горі у Києві.

Історичні дати - не тільки пам’ять про минуле, а й ключ до того,щоб у майбутньому уникнути помилок минулого. Українські юнаки загинули і власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію визвольних змагань нашого народу. Адже коли на таку свідому самопожертву здатна молодь-нація незнищенна.

  Копичинецька міська бібліотека для дорослих підготувала до пам'ятної дати віртуальну виставку «На Аскольдовій могилі - український цвіт»


Бій під Крутами / Ю. В. Сорока. – К: Золоті ворота, 2013. – 120 с.

Роки нестримною ходою продовжують свій рух, усе далі й далі відкидаючи нас у часі від подій початку XX сторіччя, коли у полум’ї революції народжувалась Українська Народна Республіка. Народжувалась, щоб усього лиш на коротку мить посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження колишньої величі козацької Гетьманщини, вчинити відчайдушну спробу продемонструвати світові, що Україна є самостійною державою.
У книзі мова іде про знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами. Не буде перебільшенням сказати, що цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави.

Крути: Збірка у пам'ять героїв Крут / Упор. Зінкевич О., Зінкевич Н. – К.: Смолоскип, 2008. – 422 с.

До збірки увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори , але насамперед – публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги – спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в Україні вперше. Книга розрахована на широке коло читачів.


 
Героїка трагедії Крут / упоряд. В. І. Сергійчук. – К.: Україна, 2008. – 464 с.

У спогадах учасників бою під Крутами, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі трагічних суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків . Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковане раніш тільки в еміграції й не скрізь містить повні імена авторів. Розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією України.



Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарії / Іст.-культурол. т-во «Герої Крут»; упоряд. Я Гаврилюк. – К.: Вид. центр «Просвіта». 2008. – 840 с.: Іл.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Л. Старицької-Черняховської, та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку. Завершує видання кіносценарій «Крути». Адресується дослідникам, викладачам вищих навчальних закладів, учителям шкіл, студентам, широкому колу читачів.

         
 








Коссовська- Давиденко А. Крутянам : [поезія]  / А. Коссовська- Давиденко // Альманах        УНС . – 1983. – С.194.

  






 Шарий І. Січовики під Крутами  //  І.   Шарий  // Альманах УНС. – 1998. –  С. 159-163.

  Яворська О. Крути: [поезія]  / О. Яворська  // Альманах УНС. –   1998. – С. 104. 

 











 Тиховська Л. "Під Крутами": [ поезія ] /  Л.Тиховська //  Календарний Альманах "Новий шлях". - 1999. - С.125.







Немає коментарів:

Дописати коментар