вівторок, лютого 28, 2017

— Приємно повідомити —

Лауреати премії імені Степана Сапеляка
 
З Харкова надійшло приємне повідомлення: комісія із присудження Всеукраїнської літературної премії імені Степана Сапеляка, розглянувши творчі доробки претендентів, а також беручи до уваги п'яту річницю від дня смерті цього знаного поета і громадського діяча, визначила лауреатів почесної нагороди. Нагадаємо, що С. Сапеляк народився у селі Росохач на Чортківщині.
Він - політв'язень комуністичного режиму, член Міжнародного ПЕН-клубу, правозахисник, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка.
Після звільнення із заслання проживав (оскільки повернутися в отчий край влада не дозволила) у Харкові, де й передчасно закінчився земний шлях видатного сина Тернопілля.
Серед лауреатів премії імені С.Сапеляка за 2016 рік – наш земляк отець Василь Погорецький - священик, доктор теологічних наук, член НСПУ (м. Копичинці). А також з  Тернопільнищини  письменники Богдан Мельничук - головний редактор журналу "Літературний Тернопіль" і Петро Сорока - доцент Національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, член НСПУ,Володимир Погорецький- головний редактор журналу "Золота Пектораль" (м. Чортків), а також уродженець села Джурин Чортківського району літературознавець Євген Баран - нині голова Івано-Франківської обласної письменницької організації.
                                                                                                  Ольга ВОЛИНСЬКА
 

 
 
 

четвер, лютого 23, 2017

"ЖІНКИ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ"


Вже вкотре,  ми збираємось в місяці лютому, щоб вшанувати пам’ять жінок, для яких гасло „Нація понад усе!” було не просто словами, а змістом життя. Започаткувалось це свято в 50-х роках в діаспорі, коли до українців за кордоном дійшла звістка  про повстання українських політв’язнів у таборах Норильська, Воркути, Кінгіру. Українські жінки, що відбували покарання нарівні з чоловіками, встали живою стіною перед радянськими танками, направленими на придушення повстання. Жінки прагнули захистити повстанців від розправи, вважаючи, що військові не вбиватимуть беззбройних жінок… Проте танки не зупинились. В’їхавши у табірну зону, вони  сунули вперед, давлячи своїми гусеницями жінок і розстрілюючи всіх, хто не попадав під танками.
    Після цих подій і виникла традиція  вшанування українських жінок:  і тих, що загинули під радянськими танками, і всіх героїнь, якими споконвіку багата українська земля. Вибрано лютий місяць тому, що у цьому місяці народились чи трагічно пішли з життя українські жінки, які залишили після себе не знищений тоталітарним комуно-більшшовицьким режимом слід.

23 лютого  в Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих було організовано  відео-урок пам'ять «Жінки в історії України» приурочений українським жінкам-героїням.  На заході були присутні учні ЗОШ І-ІІІ ст.. №2 м.Копичинці, вчителі історії Ухач О. , Камінська Н.С. та історик-краєзнавець Савка Б.М.
Зав. бібліотекою Оксана Благута  в своєму виступі зуміла передати роль української жінки-героїні в історії України за останнє століття, і завершила прикладами жіночого героїзму в боротьбі з російським загарбником в сучасному житті, а працівники бібліотеки  підготували відео-монтаж  про трагічні сторінки життя княгині Ольги, Олени Теліги, Ольги Басараб, Лесі Українки.

До слова був запрошений Богдан Савка, який є автором книги «А смерть їх безсмертям зустріла» де   розповідається  про участь жіноцтва трьох районів Тернопілля (Гусятинського, Заліщицького, Підволочиського) в національно-визвольній боротьбі 40-х — початку 50-х років ХХ-го століття. Його розповідь була дуже цікавою, адже багатьох із них він знав особисто.
 


 

Вклонімось низько їм, жінкам-героїням, бо всім своїм життям, боротьбою, муками, терпінням і навіть смертю наближали день нашої сьогоднішньої волі. Вони – наша гордість, вони – честь і слава нашої нації.

неділю, лютого 19, 2017

Уроки для молодого подружжя в бібліотеці.

        Християнське подружжя (християнський шлюб) – це угода, складена перед слугою Церкви, згідно з якого дві християнські особи, чоловік і жінка, зобов’язуються жити в нерозривному зв’язку, чому сприятимуть Божі ласки, які вони отримують під час шлюбу. 
     Наголошуючи на цінності християнських родин митрополит Андрей Шептицький навчає: «На ніщо не здається одиницям і цілому народові заможність, просвіта та патріотизм, коли не буде в ньому ладу. І так, як той, що хоче збудувати собі хату, кладе насамперед підвалину, — бо від тієї підвалини залежить, чи хата буде сильна, чи зараз розвалиться, — так само той, що дбає про суспільний лад, мусить насамперед подбати про родину».
      З метою належного приготування наречених до християнського подружжя та сприяння глибшому розумінню Святої Тайни Подружжя, створено Центр Передподружньої підготовки Копичинецького деканату Бучацької єпархії УГКЦ, який діє у приміщенні Міської бібліотеки для дорослих (м. Копичинці вул. Чортківська 9), голова  якого  о. Руслан Корнят.
  18 лютого в Інтернет-Центрі бібліотеки  відбулось навчання молодих пар на тему: "Психологія подружжя і родини". Лекцію читала - психолог Осиф Анастасія.



Екскурсію  бібліотекою молодим парам  провела зав.бібліотекою Оксана Благута, яка розповіла про історію Народного Дому, ознайомила з фондом книгозбірні. 



пʼятницю, лютого 10, 2017

УВАГА КОНКУРС!


У рамках Всеукраїнського патріотичного культурно - освітнього проекту "Всесвітня спадщина в руках молоді" Тернопільська обласна бібліотека для молоді організовує обласний етап конкурсу молодіжної творчості "Наша спадщина"

Конкурс проводиться у 5-ти номінаціях. До участі запрошуються молоді літератори, художники, майстри та аматори декоративно-ужиткового мистецтва; учнівська, студентська та робітнича молодь; дослідники історико-культурної, природної та нематеріальної спадщини України віком від 14 до 30 років.
 
Для того, щоб ознайомитись з правилами натисніть на “Наша спадщина”
 

середу, лютого 08, 2017

Оголошено конкурс на девіз УБА 2017 року


Президія Української бібліотечної асоціації оголосила конкурс на девіз УБА 2017 р. "Концепція девізу має відображати роль бібліотек у сучасному світі, сприяти розумінню суспільством і кожним громадянином значення книгозбірень для сьогодення та майбутнього України", - зазначено в оголошенні.
Пропозиції на конкурс девізів (до 5 слів) Президія УБА просить надсилати за цією формою
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSe4VcbnTpYtI5CqFj…/viewform до 15 лютого 2017 р. Форма, окрім власне пропонованого девізу, передбачає надання інформації про автора - Прізвище та ім`я, місце роботи, посада, контактна інформація.
До речі, до участі в конкурсі запрошуються не лише бібліотекарі,а і користувачі бібліотек
.

середу, лютого 01, 2017

У Копичинецьку міську бібліотеку для дорослих з подарунками завітав голова райдержадміністрації.



     31 січня 2017 року у Копичинецьку міську бібліотеку для дорослих  з робочим візитом і подарунками завітали  голова райдержадміністрації Віталій Батіг разом із заступником голови Надією Галябардою.  Бібліотечним працівникам та їхнім користувачам  було вручено мультимедійний проектор та ксерокс.  Для бібліотеки це велике досягнення, адже це дає можливість проводити заходи у більш ширшому та сучасному форматі, підвищити ефективність проведення масових заходів, створює більш комфортні умови для користувачів.  Бібліотека повинна бути на крок попереду і дивувати відвідувачів чимось новим.
     Книгозбірня  знаходиться в приміщенні «Народного дому», архітектурній пам’ятці ХІХ ст. Екскурсію гостям бібліотечною установою провела зав.бібліотекою Оксана Благута,  яка розповіла про роботу бібліотеки, поділилася планами на майбутнє. Гості району оглянули  відділи книгозбірні. Після чого були  розглянуті проблемні питання. У 2016 році спільно зусиллями районної та міської влади були виділені кошти і проведено  водопостачання  до приміщення бібліотеки. На даний час будівля потребує капітального зовнішнього ремонту:  заміни вікон на металопластикові, перекриття  покрівлі даху.  Ті та інші актуальні питання  обговорили  голова райдержадміністрації Віталій Батіг , Копичинецький міський  голова Павло Лосик та керівник бібліотеки для дорослих Оксана  Благута. Завдяки співпраці міської та районної влади Копичинецька міська бібліотека  очікує подальших змін та оновлення.
      Бібліотечні працівники та читачі  щиро дякують голові райдержадміністрації  Батогу В.С., заступнику голови  райдержадміністрації  Галябарді Н.В., депутату районної ради  Пеляку В.С., начальнику відділу культури і туризму  Сагайдаку Р.Є,  директору ЦБС Фаберській М.М. ,голові міста Лосику П.С., заступнику голови міста Гусаку Б.М.  за підтримку,  взаєморозуміння, небайдужість,  цінні подарунки . Ваша допомога - це відчутна підтримка та безсумнівно, неоціненний внесок у розвиток бібліотеки.  Ви даруєте не просто матеріальні цінності, а додаєте наснаги і бажання працювати  краще .  Від усієї душі бажаємо Вам міцного здоров'я, благополуччя та успіхів.






            Фото Островського Р.К