вівторок, березня 01, 2016

«Невмирущі рядки, невмирущої поетеси»

      Леся Українка… Це ніжне і дзвінке ім’я належить до найвеличніших імен нашого народу. 25 лютого Україна відзначила 145-ту річницю від дня народження своєї геніальної доньки.
        Леся Українка (справжнє ім`я: Лариса Петрівна Косач-Квітка) народилася  у Новограді-Волинському в родині Ольги Петрівни Драгоманової-Косач - письменниці, яка творила під псевдонімом Олена Пчілка - і мецената української культури та дбайливого батька великої сім'ї Петра Антоновича Косача - юриста за фахом. Батьки багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури, вивчення мов, перекладацької роботи, що і сформувало багатогранну особистість митця. Леся Українка прожила коротенький вік: 42 роки, але її творчим надбанням ми захоплюємось і донині.
        На абонементі  Копичинецької міської бібліотеки  для дорослих розгорнуто книжкову виставку  «Невмирущі  рядки, невмирущої поетеси»  присвячену 145-річчю з дня народження Лесі Українки. На ній представлено біографічні матеріали, статті  та літературні твори Лесі Українки. Особливої уваги заглуговують  видання книг, подаровані діаспорою нашій бібліотеці, присвячених 100 – річчю від дня народження письменниці . Це «На пошану Лесі Українки» (Торонто) та збірник праць про творчість поетки  «Леся Українкка. 1871-1971» (Філадельфія).  Унікальним експонатом є листівка - Пам'ятник Лесі Українці М. Черешньовський  "Гай Парк", Торонто-Канада. Пам'ятник споруджений Комітетом Українок Канади в Міжнародному Році Жінки в 1975 році.





       
Бібліотекар Стець Г.І. знайомить користувачів бібліотеки з творами Лесі Українки представленими на виставці.