четвер, січня 21, 2016

"Колядують зорі на Різдво Христове"


     Одне з найтепліших для душі родинних свят в Україні - це Різдво. Люди радіють народженню Спасителя, Ісуса Христа. Цього дня навідують близьких родичів, вшановують померлих предків, згадують хресних батьків. А молодь та діти йдуть колядувати та розігрувати вертеп, тобто традиційну різдвяну виставу.
       В Україні Різдво відзначали у різні часи: і в роки голодоморів і репресій, у далеких таборах і в камерах самітників, коли була вільна держава і коли залежна. Бодай у душі, але звучала молитва. Якщо не вголос, то колядували душею. Людині не можна заборонити вшановувати її свято, забрати її віру. Можливо, й тому чимало людей з таким трепетом пригадують атмосферу «підпільного» Різдва. Це було настільки справжнє Різдво, можливо, тому, що й Христос народився у схожих обставинах.
 
До цьогорічних свят у Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих оформлено Різдвяну Світлицю "Колядують зорі на Різдво Христове", яка діє з 1 січня 2016  року. В ній експонуються старовинні ікони, релігійна література, колекція різдвяних листівок, матеріали про відродження української церкви, Різдвяна шопка виготовлена працівниками бібліотеки.
   Завітавши у Різдвяну Світлицю  відвідувачі мають можливість дізнатися:
-       як у нас колись відзначали Різдво;
-       про особливості святкування і  обов’язкові атрибути кожного із зимових свят;
 -       чим різняться традиції святкувань в різних регіонах країни.
 Крім того користувачі бібліотеки мають можливість послухати колядки та щедрівки в Інтернет Центрі. 
     До Вашої уваги фотопрезентація Різдвяної Світлиці
 "Колядують зорі на Різдво Христове"



неділю, січня 03, 2016

о. Василь Погорецький - лауреат премії журналу "Літературний Тернопіль"



Вже всьоме тернопільські літератори зібралися в прес-клубі газети «Вільне життя плюс» на урочисте вручення премії журналу «Літературний Тернопіль».Літературно-мистецький часопис «Літературний Тернопіль» виходить друком з 2008 року, а премію журналу заснували ще в 2009. Головує у виданні письменник, краєзнавець і журналіст Богдан Мельничук.
Цьогорічні премії отримала низка літераторів з Тернопільщини, які друкували свої твори на сторінках журналу.
 За поетичний доробок премійовано головного редактора Заліщицької районної газети Оксану Дяків. У галузі прози володаркою премії стала Галина Шулим, роман якої «Коли пече зрада» друкувався в декількох числах «Літературного Тернополя». Власником премії за публіцистичний доробок став священик Василь Погорецький, стаття якого «Рефлексії на фінішній прямій» вийшла в рубриці «Духовні обереги» в одному з номерів «Літературного Тернополя».

Василь ПОГОРЕЦЬКИЙ - доктор теологічних та кандидат історичних наук, настоятель Свято-Покровської церкви м. Копичинці священик. Член Національної спілки журналістів України й Національної спілки краєзнавців України.
Народився в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області. після закінчення восьмирічної школи в родинному селі продовжив навчання в Джуринській десятирічці. Військову строкову службу проховдив у Азербайджані.
Закінчив Санкт-Петербурзьку Духовну Семінарію, Івано-Франківський Теологічно-Катехитичний Інститут, Варшавський Інститут Теології Апостольства, Варшавський університет ім. Кардинала Стефана Вишинського і докторантуру, ТНПУ ім. В. Гнатюка й аспірантуру.
За фахом - учитель історії і правознавства. Доктор теологічних наук і кандидат історичних наук. Працював викладачем суспільних дисциплін та віце-ректором Чортківської Дяківсько-Катехитичної Аккадемії ім. свщмч Григорія Хомишина.

Автор
     наукових праць: Українська духовна культура і Петро Могила" (2009), "Філософія релігії Володимира Соловйова" (2010), "Історія філософії еклезіології" (2011), "Україна і Петро Могила: історично-філософсько-релігійна інтерпретація" (2015);
  прозових творів: "На роздоріжжі" (2013), "Хрест на вістрі буття" (2014);
 поетичних збірок: "Зболена Доля у Музі" (2011), "Розвидняється" (2012), "Сліди на дорозі до Неба" (2012), "Розкрилял Любові у часі" (2013), "На хвилях болю" (2014), "Пробудження" (2014).
Отець Василь утверджує в літературі самобутній жанр, який не так просто означити, бо узагальненої назви ще не існує - це твір, написаний на стику новели і нарису, оповідання і есе.
У своїй творчості він зауважує, що людина – місток між Богом і природою, "де порожнечі ніяк не може бути, бо її заповнює любов". У творчому доробку о. Василя збірки поезії -  "На хвилях болю", "Лісові псалми", "Пробудження", "Розкрилля любові у часі" та ін. З цього приводу хочеться навести таку цитату:
    "Перед кожною людиною у вирішальний час стеляться три дороги: одна назад, та, що вже стоптана, - це дорога в минуле, друга, та, що під ногами, дорога тупцювання на місці, - це дорога в теперішнє, дорога в нікуди, третя дорога вперед, та, що манить нас, - це дорога в майбутнє.
    Дорога в минуле нас лякає, дорога в теперішнє, на якій стоїмо, нас не задовольняє, а в дорогу майбуття немає відваги йти, щоб не зійти на манівці" ("На роздоріжжі").

Нагадаємо, що Василь Погорецький цього року увійшов до лав Національної спілки письменників разом із сімома іншими літераторами з Тернопільщини.
 
Джерело: