пʼятницю, листопада 15, 2013

Урок до Дня писемності та мови: "О, мово моя, душа голосна України"


     Кожна епоха приносить свої винаходи й відкриття. Найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки давали можливість зберігати й передавати істинні знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. Отже, виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу.

    6 листопада 1997 року до тисячоліття писемності президент України Леонід Кучма  підписав Указ, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

     14 листопада в Копичинецькій міській бібліотеці  для дорослих  був проведений  урок до Дня писемності та мови: "О, мово моя, душа голосна України"  спільно з учнями 10-11 класів НВК "Загальнооoсвітня школа І-ІІІ ступенів №1-гімназія".
 

    Відкрила урок зав. бібліотекою  Благута О.Т. цікавою розповіддю про історичний шлях нашої мови, її розвиток та становлення.  А також ознайомила з колоритною постаттю Нестора Літописця – основоположника  давньоруської історіографії, першого вітчизняного  історика , видатного письменника, мислителя, вченого, ченця  Києво-Печерського монастиря.
 
 

  Завдяки програмі «Бібліоміст» присутні мали можливість переглянути відеоролик  присвячений Дню писемності та мови та вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

 

  Учні школи-гімназії  підготували вірші про українську мову, учениця Шустик М. прочитала  «Молитву про мову».
 

  В ході уроку була  проведена вікторина на знання рідної мови, літератури та культури.
 

   Бібліотекарі  презентували школярам яскраву викладку літератури   "Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить» .



 
На закінчення уроку вчителі української мови та літератури Крайник О.Є. та Росолович Л.О. закликали присутніх   шанувати  і любити  свою рідну мову, піклуватися  про неї, захищати  її, розкривати  її могутню силу і велич, зберегти нашу мову в усій чудовій красі для майбутніх поколінь.